Woede, Schuld, Schaamte en Geweldloze Communicatie

Versplinterend raam voorbeeld voor de workshop woede en geweldloze communicatie

Van Woede naar Depressie en terug

Groot lijden ontstaat in ons leven wanneer we terecht komen in de spiraal van woede en de daar vaak achteraan komende klap van schuld en schaamte.
Als we dit emotionele lijden op een lijn bekijken, dan staat aan de ene kant de woede als een expressieve manier om uiting te geven aan de vaak enorme machteloosheid die in iemand leeft, ook wel agressie genoemd.

De depressie staat aan de tegenovergestelde kant als de naar binnen geslagen woede en pijn, waarbij ook de wanhoop en uitzichtloosheid vaak heftig aanwezig is en de zelfvernietiging dichtbij kan liggen. Marshall Rosenberg, grondlegger van Geweldloze Communicatie, zei dat depressie een opeenstapeling is van interne diepe schuld en schaamte, die bijna niet te dragen is.

Bij agressie is er vaak sprake van onderliggende depressieve belevingen (laag zelfbeeld). Deze zware en donkere interne gedachten en belevingen kunnen als een boemerang er uit komen, als iemand je triggert, in de vorm van agressieve gedragingen. Daarna krijg je weer schuld en schaamte, omdat je gedrag veroordeelt zal worden extern en meestal ook intern door jezelf. Zo kun je in een geweldsspiraal terecht komen waarbij je van agressie naar depressie en weer naar agressie enz. gaat.

De balans tussen depressie en agressieVele mensen lijden onder depressieve en/of agressieve gevoelens

Vele mensen lijden onder depressieve en/of agressieve gevoelens. Vooral de mensen met woede issues worden vaak gezien als bedreigend; ze ‘horen zich te gedragen’. Dit is zowel pijnlijk voor diegenen met woede issues, als voor de mensen om hen heen, die zich angstig en onveilig kunnen voelen.

Er kan een verlangen zijn om jezelf te rechtvaardigen, uit te leggen wat je bedoelt, erkenning te krijgen voor je goede intenties, jezelf te verdedigen of iemand de ‘waarheid’ te zeggen. Vol onbegrip word je vaak aangekeken en het lijkt alsof je verder buiten de maatschappij komt te staan, niet in staat over te dragen wat zo essentieel voor je is.

Depressief gedrag roept minder angst op bij anderen en wordt eerder oké gevonden, agressief gedrag echter wordt niet geaccepteerd. Het is begrijpelijk omdat woede en agressie onveiligheid creëert. Tegelijkertijd is het enorm eenzaam als je het gevoel hebt je niet te kunnen uiten en met woede en opgestapelde emoties worstelt.

Hoe kun je omgaan met Woede, Schuld en Schaamte?

Deze tweedaagse workshop is bedoeld voor mensen die met woede worstelen en/of met schuld en schaamte kampen. Heb je wel eens last van woede uitbarstingen en zou je hier graag anders mee willen leren om te gaan?
En/of kun je door het diepe dal van schuld en schaamte gaan en weet je niet goed hoe je uit deze spiraal kunt komen?

Dan kan deze tweedaagse workshop daar mogelijk een bijdrage aan leveren.
Als je met woede en/of schuld en schaamte kampt, dan zijn er vaak weinig mensen om je heen die daar begrip voor op kunnen brengen. En ook voor jezelf is het frustrerend, overweldigend en vaak uitputtend, als je in zo’n spiraal van geweld naar buiten en/of naar binnen terecht komt.

Het is lastig om contact te maken met diepere gevoelens en behoeften in de turbulentie van alle emoties die in je rondgaan. Dieper liggende gevoelens als machteloosheid of pijn en verdriet liggen vaak onder de emoties van woede en frustratie. Ook diepere behoeften zijn vaak in het gedrang: begrip, erkenning, mogelijk ook rouwen en misschien zelfs wel een diep verlangen naar (zelf)mededogen en zachtheid..

Hoe ziet de workshop ‘Woede, Schuld, Schaamte en GC eruit?

We gaan met je eigen thema’s aan de slag met behulp van intensieve oefeningen. Geweldloze Communicatie (GC) is een inzichtgevende en respectvolle methode om met kwetsbare thema’s te werken.
Veiligheid wordt gewaarborgd, doordat jijzelf een constante keuzevrijheid hebt of je dieper wilt gaan verkennen wat er in je leeft of niet. Je bent zelf aan de leiding. Mijn deskundige begeleiding zal liefdevol en onvoorwaardelijk aanwezig zijn. Mocht mijn veiligheid of jouw eigen fysieke veiligheid in het gedrang komen, zal ik je ook daar ‘zacht’ en ‘krachtig’ in begeleiden.

Het is wel van belang dat je ervaring hebt met Geweldloze Communicatie (minimaal 4 – 6 dagen bij een gecertificeerd trainer). De filosofie van Marshall Rosenberg en de praktische toepassing van geweldloze communicatie zullen namelijk centraal staan in deze workshop.

We gaan met verschillende technieken aan de slag, zoals: cognitieve technieken, uitpakken van de jakhalzen, de 4 oren GC oefening, de ‘Woede dans’ gebaseerd op Gina Lawrie en Bridget Belgrave’s dansvloeren, meditatie en creatieve werkmiddelen.

Wie geeft de workshop Woede, Schuld en Schaamte?

Deze workshop wordt gegeven door Thera Balvers, International Certified CNVC Trainer & CNVC Assessor (de trainingsdagen tellen mee voor het traject tot gecertificeerd Non Violent Communication Trainer).
Zij heeft daarnaast ruim 35 jaar ervaring als Psychotherapist en staat bekend om haar ‘kracht’ om beladen thema’s met lichtheid en humor te benaderen.

Wanneer en waar vindt de workshop plaats?

De workshop Woede, Schuld en Schaamte vindt plaats op:
● maandag en dinsdag 29 en 30 november ’21;

● maandag en dinsdag 11 en 12 april ’22;
● donderdag en vrijdag 24 en 25 november ’22.

De locatie is de omgeving Rotterdam/Dordrecht en wordt nog bekend gemaakt.
De training start om 9.30 en duurt tot 17.00 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur).
De training is inclusief koffie/thee, lunch en versnaperingen.

Investering: € 375,- voor particulieren (zonder nota) / € 475 voor ZZP-ers / € 795,- als het bedrijf financiert (Voor uitleg van de variërende bedragen: klik hier).

Als opleidingsinstituut is Thera Balvers vrijgesteld van BTW.
Je ontvangt accreditatiepunten voor SKJ en het Registerplein.

Mocht het bedrag een probleem zijn, neem dan even contact met mij op.

Klik hier om in te schrijven